Fågelsång och toabesök

En vecka har gått och jag har börjat min nedtrappning. Än så länge har jag knappt berättat för någon att det börjat utan det kommer under veckan, återkommer om eventuella reaktioner. Jag har påbörjat det som jag skissar på under min programförklaring och det har i det stora hela skett smärtfritt. Det märks tydligt att jag fått in mönster som gör att jag tar fram telefonen vid alla möjliga tillfällen och nu när vissa appar är borta så slutar det ofta med att jag tittar på telefonen något frågande inför varför jag ens tog upp den.

Den största skillnaden är helt klart på resande fot, till och från jobbet eller på promenad för att hämta barnen. Jag märkte redan första dagen att jag var tydligt mer uppmärksam på min omgivning. Fågelsång och andra detaljer i omgivningen gick fram på ett helt annat sätt. Jag har också tydligt fått ett större lugn. Trodde inte det skulle komma så snabbt men jag har mycket lättare att ta ett djupt andetag och landa i tankar och sammanhang.

Jag har börjat läsa Bibeln på bussen på väg till jobbet, något jag försökt tidigare men aldrig funnit ro att göra. Nu när alternativet att ta fram telefonen inte ens finns så har det varit mycket lättare. Vi får se hur länge nyhetens behag triumferar, men det är en väldigt trevlig utveckling.

Inte utan utmaningar

Jag bestämde i min lista över saker som fick vara kvar att jag inte skulle ge upp musik. Jag insåg dock snabbt att jag spontant försökte ersätta YouTube och poddar med musiklyssnande som därmed motverkade min önskan att ta ner mängden intryck. Jag fick därför bestämma mig för att det var ok att ha på musik i köket vid till exempel matlagning men inte att börja lyssna på väg till jobbet eller på toaletten. På tal om toa så är det den plats där jag helt klart upplever avsaknaden som mest. Jag inser nu att jag hade fått som rutin hemma att slå på en podcast eller en video på väg in på toaletten och ha den som bakgrund. Här var helt klart den plats där jag hade svårast att stänga av, där tystnaden kom närmast. Det ska bli spännande att se vad den tystnaden gör för tankeskärpan över tid. Kanske min nästa stora idé kommer från toalettstolen eller duschen.

På det stora hela har den första veckan givit mersmak.